DRUŽENJE, SPORT, ZDRAV ŽIVOT

Ekipa osnovne škole “Kole Rašić” iz Niša pobednik je akcije “Stop - svi na sport” koju su organizovale Policijska uprava Niš i Sportski savez Niša.
U uzbudljivoj završnici drugo mesto za-uzela je ekipa osnovne škole “Dušan Rado-vić”, a treće ekipa osnovne škole “Sveti Sava”. 
Organizatori su obezbedili vredne na-grade. Članovi pobedničke ekipe su dobili tablet računare, drugoplasirani rančeve, a trećeplasirani šuškavce
- Mnogo smo srećni. Mislili smo da će da pobedi “Dušan Radović”, ali smo ipak to mi.  Da pobedimo odlućili su timski rad, prijateljstvo i druženje, jednoglasni su bili čla-novi pobedničkog tima.
Njihova učiteljica Ljiljana Zlatanović ovu akciju ocenila je najvišom ocenom
- Druženje, sport, zdrav život. Sve je to potrebno deci. Ovakvi događaji su potrebni našem gradu, da se deca upoznaju, takmiče i druže. Učestvovaćemo u svim akcijama ovog tipa i nadalje.
Akcija u kojoj  su učestvovle škole sa teritorije koju pokriva niška Policijska uprava, prema rečima oficira za rad sa dru-štvenom zajednicom Policijske uprave Niš Marije Ranđelović je u potpunosti uspela. 
-Učestvovalo je 30 osnovnih škola sa isto toliko ekipa. Navijača je svih ovih dana bilo oko hiljadu. Sve je prošlo kako treba u duhu sporta i fer pleja, što  je nama najbitni-je.  Kroz sve igre i sport obradili smo veoma važne teme, kao što su: vršnjačko nasilje, na-silje u sportu, narkomanija, bezbednost sao-braćaja. To su rizici sa kojima se naša deca susreću svakog dana. Ovim temama bavili smo se na jedan zanimljiv i  prihvatljiv način za decu. Sa druge strane promovisali smo sport. Biće nam drago da neko od učesnika akccije nastavi da se bavi bilo kojim sportom.  Sve je bilo odlično, uz veliko interesovanje učeni-ka i učitelja koji su predvodili ekipe.
Tek završena akcija je prvo poluvreme. Drugo poluvreme biće već početkom sledeće školske godine.
-Već u septembru, početkom nove škol-ske godine opet će se takmičiti učenici čet-vrtog razreda. Planiramo da ovo takmičenje postane tradicionalno, i da svake godine imamo nove generacije učesnika, koji će proći ovakav vid edukacije i takmičenja. Želimo da podstaknemo decu da se druže, da ih usmerimo na pozitivne stvari, da svoje slobodno vreme provode baveći se sportom i da razvijaju tak-mičarski duh.
Suorganizator ove akcije je Sportski savez Niša. 
-Prošle godine imali smo pilot akciju “Stop - svi na sport”. Gradonačelnik, gradski većnici i načelnik policijske uprave u Nišu prepoznali su ovu akciju kao nešto dobro. Mi smo to ovih dana i potvrdili, rekao je predsed-nik Sportskog saveza Niša Saša Veličković
On je ukazao na problem slabe fizičke aktivnosti  kod dece ranog školskog uzrasta.
-Deca ovog uzrasta imaju fizičko vaspi-tanje, kao predmet u školi, i mnogima je, naža-lost, to jedina fizička aktivnost. Deca bi trebalo da su svaki dan aktivna, da se igraju. Većini se slobodno vreme svodi na sedenje i igre na računaru. Ovakav vid igara, koje smo organizovali je sve ređi i ređi. Nekada smo se igrali mi stariji posle škole, a deca se danas igraju na neki drugi način.
Veličković smatra da su svi učenici akcije pobednici
-Pobedili jednu ružnu naviku, a to je sedenje. Izveli smo decu na sportske terene,  pookazali smo im da postoje prave igre, a ne samo one na računaru. Kroz igru deca su se dru-žila, i saznala kako da vode zdrav život.  Drugi aspekt akcije je edukativni. Počeli smo da edukujemo decu o nasilju u sportu, nasilju na sportskim terenima, poznavanju saobraćaja. Time smo im olakšali prve korake,  u prepo-znavanju nasilja, koje uzima maha i ohrabrili ih da signalizirju njegovo postojanje u škola-ma. Sportski savez će i dalje činiti sve da aktivira decu da se bave sportom. To je naša misija 
           Aktivno učešće  uzela je i osnovna škola Desanka Maksimović iz Kosovske Kamenice.
-Oduševljeni smo akcijom, igrama, dru-ženjem. Ova akcija je potrebna deci, trebalo bi da se proširi na celu južnu Srbiju. Bravo za Policijsku upravu Niš, za Sportski savez Niša za ovo što rade, rekla je direktorka os-novne škole “Desanka Maksimović” iz Kosovske Kamenice Jadranka Vasić
Veliku zaslugu za uspeh akcije Stop Svi na sport imaju i klubovi koji su osmislili poligone za igre i učestvovalči u njihovom sprovođenju.
-OKK Junior se uključio u realizaciju akcije  kako bi popularizovali sport, ne samo košarku, već i atletiku, gimnastiku, streli-čarstvo, rekao je trener OKK Juniora Dino Olenik.
 
Takmičenje na gimnastičkom poligonu, prema rečima Milene Demirović iz gimanstičkog kluba Niš, bilo je prilika da se vidi koliko su osnovci spretni, okretni, i kako se radi na časovima fizičkog. 
-U odnosu na prošlu godinu i pilot projekat akcije vidljiv je napredak. Nadam se da će naredna akcija biti bolja, dodala je ona.
Najatraktivnije takmičenje bilo je u streličar-stvu, koje je organizovao streličarski klub Naisus 2003. Ova akcija, prema rečima trenera SK Naisus 2003 Dra-gana Karafilipovića bila je šansa da se deca uponaju sa streličarstvom.
Trke štafeta na stazi sa preponama izazvala je dosta pažnje kod navijača.
-Atletski klub Železničar se priključio akciji Stop svi na sport, kako bi pozitivno uticala na razvoj dece. U ovom uzrastu deca najbrže rastu i razvijaju se. Važan je i edukativni aspekt, jer će deca,nadam se, usa-vršiti svoja znanja iz poznavanja saobraćajnih propisa, identifikovanja nasilja. 
Osnovna škola “Dušan Radović”, na čijim tere-nima su se takmičili osnovci, bila je dobar domaćin.
- Osnovna škola “Dušan Radović” podržava ovu akciju. Kao domaćini se trudimo da na najbolji mogući način izađe-mo u susret organizatorima, rekao je direktor Boža Stošić.
Akcija je završena, a već se prave planovi za njen nastavak, koji bi trebalo da usledi odmah po početku nove školske godine.
-Akcija je uspela. U svakom trenutku smo se divno družili. Deca su prezadovoljna, družila su se, takmi-čila, nešto naučila, a najbolji su osvojili vredne na-grade. Trebalo bi da ovakva dešavanja organizujemo što češće. Ono što je sigurno septembra se ponovo družimo sa učenicima četvrtih razreda, koji sada završavaju treće razrede. Najveći dobitak je druženje i buđenje takmičarskog duha. Deca su sebe doživljavala kao jedan tim, koji se bori da dođe do pobede. Sve to ih je bar na trenutak odvuklo od imaginarnog sveta i kompjutera, od onoga što tamo doživljavaju, što je laž, rekao je generalni sekretar Sportskog saveza Niša Dejan Milosavljević.
Nova sezona trebalo bi da donese i nove igre.
-Ideja je da osmislimo novi poligon, sa novim zanimljivim igrama. Moguće je da se preselimo u park Čair ili na bazen sa novim igrama.  U tom slučaju uklju-čili bi smo klubove koji rade na bazenu, plivačke, klu-bove za sinhrono plivanje, ronjenje... Svojevremeno je  i kajak kanu klub vežbao na bazenu okretanje kajaka, pa možda i njih na neki način uključimo
Organizatori akcije Stop svi na sport su Policij-ska uprava u Nišu i Sportski savez Niša uz pomoć Školske uprave i učiteljskog društva Niša, a pokro-vitelj je grad Niš.
Video: 
See video
Postavi u sekciju: 
Da

Baneri

Prijatelji