ДАН ПЕШАЧЕЊА У НИШУ

Планинарски Савез Србије, Спортски Савез Ниша, Град Ниш

Планинарски клуб „Железничар“ Ниш позивају вас на„ДАН ПЕШАЧЕЊА У НИШУ“

Спомен парк Чегар

15. Септембар 2018. (субота)„Дани пешачења у Србији“ је републичка манифестација пешачења и одржаће се 15.09.2018. године у Београду, Крагујевцу, Чачку, Новом Саду и многм другим грaдовима у Србији, у оргаганизацији Планинарског савеза Србије и различитих планинарских клубова. Тим поводом позивамо вас на манифестацију пешачења: кеј на Нишави, плато испред хотела „Му place“ – Чегар - Ниш. Акција је намењена грађанима свих узраста и генерација, школама, омладинским и спортским оргнаизацијама, љубитељима природе и свима онима који су заинтересовани за активности које воде здравом животу у природи. Полазак ће бити са две локације: кеј на Нишави, плато испред хотела „Му place“ и бедем на Нишави код тржног центра „Дис“ на Булевару Медијана. Учесници акције могу се одлучити краћу (стаза 2 - дужине 7 км ) или дужу варијанту стазе која је намењена физичкии спремнијим особама (стаза 1 -дужине 18км.) А они најмлађи или они са слабијом кондицијом могу се одлучити за најкраћу варијанту, препешаће само километар вратити се истом стазом. 

Стаза иде кејом Нишаве од платоа испред хотела „Му place“ до цркве у Доњој Врежини, а затим стазом дуж Бресничког потока или тзв. Матејевачке реке до споменика на Чегру. На Чегру ће господин Селомир Марковић који се већ више деценија брине о овом споменику приповедати о овом историјском догађају, а љубитељи животиња могу посетити „Zoo planet“ и разгледати око 120 животиња различитих врста. 

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:

Стаза 1:

07:20 - Окупљање на кеју на Нишави на платоу испред хотела „Му place“

07:30 - Старт акције

08:45 - бедем на Нишави код тржног центра „Дис“ на Булевару Медијана. 

09:15 - долазак на локацију бедем на Нишави код Вреженског базена и краћа пауза

12:00 - обилазак Споменика на Чегру, пратеће манифестације и дружење

14:00 - полазак на Виник

15:30 - долазак на Виник, панормско разгледање града и краћа пауза 

16:00 - полазак ка Нишу

17:00 - долазак у Ниш

Дужина стазе: 18км. Успон 290м, силазак 290м

Тежина стазе: лака стаза

Стаза 2:

08:45 - бедем на Нишави код тржног центра „Дис“ на Булевару Медијана.

09:15 - Црква у Доњој Врежинии

12:00 - обилазак Споменика на Чегру, пратеће манифестације и дружење

Повратак за оне који се одлуче за ову краћу варијанту стазе је приградским аутобусом из Доњег Матејевца у 14:30, 16:05, 17:25 (ово је време поласка из Кнез Села, до Д. Матејевца је потребно још око 10 минута). Такси возилом из Доњег Матејевца (до центра града цена вожње је до 400,00 динара).

Дужина стазе: 7 км. Успон 160м, силазак 80м

Тежина стазе: Лака стазаНАПОМЕНА:

Потребна опрема: Обућа згодна за ходање, патике или лаке ципеле, сендвичи и храна из ранца, неки слаткиш, вода најмање 1литар, лагана јакна у случају кише и сл. 

У случају прекомерног умора или других физичких проблема могуће је ухватити неки од локалнох превоза или позвати такси.

Baneri

Prijatelji