ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ЗДРАВИХ ГРАДОВА- 19.05.2017.ГОДИНЕ

ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ НИШ

СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ОМЛАДИНУ И СПОРТ – ГРАД НИШ

 

Поштовани,

 

Овогодишњи Дан здравих градова по први пут биће обележен у три највећа града у Републици Србији као јединствена манифестација скупом различитих активности намењених грађанима Ниша, Београда и Новог Сада. Иницијатори ове идеје – центри за промоцију здравља Института за јавно здравље Ниш, Градског  завода за јавно здравље Београд и Института за јавно здравље Војводине, желе да мобилишу заједнице у ове три градске средине за заједничке напоре у очувању и унапређењу здравља становништва у урбаним срединама.

Здрав град чине здрави људи! Интеракција између ова два ентитета је узајамна и представља предуслов одрживог развоја. Здрав град је средина у којој се константно стварају и унапређују они чиниоци физичког и социјалног окружења у друштву, који омогућавају људима у градовима да се међусобно помажу у обављању свих животних активности као и у пуном развоју својих могућности. Здрав град је средина која пружа подршку за развој и напредак појединаца, група и читаве заједнице кроз рационално коришћење доступних ресурса, кроз перманентно улагање у инфраструктуру градова, кроз развој привреде, здравства, образовања, културе као и кроз мотивисање становника градова да се одговорно понашају према свом здрављу али и према средини у којој живе.

Здрави градови су места повезивања појединаца али и организација, институција и свих актера друштвеног живота у заједничку бригу о здрављу. Такво партнерство омогућава лакше детектовање актуелних здравствених проблема заједнице као и њихово решавање. Као резултат партнерства између Института за јавно здравље Ниш и Секретаријата за омладину и спорт Града Ниша проистекла је и овогодишња иницијатива за обележавањем Дана здравих градова у Нишу.

Партнери у обележавању овогодишњег дана здравих градова биће и Спортски савез Града Ниша, Уметничка школа Ниш, Црвени крст Нишка Бања, спортски клубови и клубови источњачких вештина (школа кинеских вештина) ''Живот је покрет'', Клуб борилачких спортова '' Наиссус '', Карате клуб '' Елид '', Аикидо дођо ''  Икеда“ , Јога центар ''  Ниш  '',  Планинарски клуб ''Мосор'', Савез извиђача Ниш, ОШ ''Вук Караџић'' из Ниша, удружења студената медицине ИФМСА и фармације НИПСА, Дом здравља Ниш, Градска организација Црвеног крста Ниш, Организација за подршку породицама у ризику ''Путоказ''.

Концепт овогодишње манифестације јесте промоција вештина и спортова који помажу људима у очувању и унапређењу здравља, промоција еколошких тема односно рециклаже као предуслова за чување животне средине, као и умрежавање свих институција, организација и самих грађана у дефинисању Града Ниша као здравог места за живот грађана.

Датум обележавања Дана здравих градова је 19. 05. 2017. године у Нишкој тврђави (плато испред џамије, односно галерија Салон 77). Манифестација почиње у 12 часова и предвиђено је да траје до 14 часова.

 

АГЕНДА:

1.      Свечано отварање манифестације (Град Ниш и Институт за јавно здравље Ниш);

2.      Представљање вештина и спортова који помажу очувању и унапређењу физичког и психичког здравља људи;

3.      Модна ревија ученика Уметничке школе Ниш (представљање гардеробе од рециклираних материјала);

4.      Представљање институција и организација које се баве превентивним активностима у области здравља;

5.      Графити, еколошке поруке и цртежи ученика ОШ ''Вук Караџић'' из Ниша.

Baneri

Prijatelji